CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, September 3, 2009

mengajar itu ape?

hari ni hari yg agak serabut bagi aku. so aku pergi ke rumah nenek dan lepak melihat nenek aku baru balik umrah. peluk2, and rasa ade aura sikit ah kat muke die.

tengah lepak2, datang sepupu aku darjah6. nak UPSR tak lama lagi ni. bawak kertas soalan percubaan terengganu die..nama dia azhar. die mintak aku tolong semak kertas soalan die. okey fine, aku nak cuba la testing sikit jadik cikgu kan :p haha


soalan sains.
ade gambarajah pokok dalam pasu dan atas dia matahari.
soalan dia camni: apa yang pokok tu tak akan dapat if semua daun dia disapu dengan minyak.
A. air
B. udara
C. cahaya matahari
D. ruang

azhar bulatkan A. air


azhar, kenapa cakap air?
- sebab kalau sapu minyak, pokok tu tak dapat air kalau hujan.

salah tu azhar. pokok kan dapat air dari akar. kan kite siram air kat tanah kan..mana ade kite siram kat atas daun.
- ok. (azhar padamkan jawapan dia)
- so apa jawapan?

cube fikir sikit. daun ni ape fungsi dia?
- (azhar diam)

atas daun ada ape?
- (azhar diam)

okey, camni..daun ni fungsi dia nak buat makanan. kan kalau dapat cahaya, dia buat proses fotosintesis. betultak?
- (azhar merenung kertas tu konon2 tengah baca buat muke kerut)


tau tak apa tu fotosintesis?
- tak tau


erk. okey budak darjah 6 belum belajar kot.

okok, jawapan dia cahaya matahari.
- (azhar bulatkan jawapan dan blah)




hahhaa!!
habeslaa aku weyyyy.
FAIL!!
aku taktau azhar faham ke tak.


3days to go.



update##

hari ini aku bangun and terbace komen si sapuan and aku flash balik.
OMG. kalau cahaya matahari, experimen die gune kertas and die balut daun!! kalau sapu minyak, pokok tu kekurangan co2.

aku call azhar.

azhar, sorry eh haritu soalan pokok tu jawapan die udara. betullah azhar jawab. sorry ok.
- tau, cikgu kat sekolah dah semak. (gelak2)

(sambung gelak) cikgu marah tak?
- tak sebab dia semak ramai-ramai.

(GELAK GULING2!!!)


arggh.... !!! thnxx!! shit giler!

12 comments:

Anonymous said...

adoi..
ni baru azhar punya cabaran bertanya..
belum lagi yang lain..
confuse lah sume anak murid..hehehe.

a.z.r.i.n.a said...

hahaa. habeslah anak murid aku..

SafwaNMazlaN said...

asal lak sapu minyak xpat cahaya matahari? ahaha.. xpat udara la.. haiya...ni ngan ko skali yg abes ni ahaha...

a.z.r.i.n.a said...

ahahahhaaa....wei..
mati wei..mati.
camne ni..

isk..

SafwaNMazlaN said...

"betullah azhar jawab. sorry ok." <-- bile mase lak azhar jawab betul. azhar jawab air.

ina. kamu bakal menjadi seorang tenaga pengajar yang sengal.

bgs.. hiburan kpd anak didikmu... ahahha...

-sumaiyah- said...

haha..lawak2..ina xpe..rilek2..nasib baik ckgu sebenar azhar dh betulkan.. kalo dia ikut ckp ckgu 'tak sebenar' nih..abes la..keh3..

tips utk isnin ni:
kalo murid tnye soklan n ko mcm kompius2 je nk jwb.. ko trus wat muka garang dan ckp..
"ni yg sy x suka kalo murid2 sentiasa bergantung pada cikgu..balek nnt sy nk seme org cari jwpn sbnr dlm buku!!! esok ckgu tnye..sape x dpt,diri atas meja..huh!"

aaa...cmtu caranye..keh3..

a.z.r.i.n.a said...

tak memule azhar jawab udara. then aku psyco die sikit die bulatkan air. aku start stori dari air tuh ah.


hahaa! ohh okei thnx tuk tips tu maiyah..ngahhhaa. patotla cikgu aku slalu buat cmtu dulu. aku ingat cikgu aku betol2 marah.

-sumaiyah- said...

dush! kalo ckgu ko bebetul garang xtau la..hehe..tp sgt digalakkan guru2 tidak membelek2 mencari jawapan dlm buku (di hadapan murid)bila murid bertanya soklan.. wahahaha..sgt menjatuhkan imej guru..biase ar bdk2 zaman skarang..suka pandah rendah kat ckgu..lg2 ckgu2 mentah nih..cess... (ckp mcm ade pnglaman jek..keh3..)

chegu sam said...

first day in school...mcmana? tentu penat kan...

a.z.r.i.n.a said...

maiyah: susah ah nak follow tips neh..ish2. perlu lebey usaha.

cikgu sam: ok-ok je lah. penat gak. btw sapekah ni?

rexo slayer said...

hahaha..klaka gler cter ko ni ina

a.z.r.i.n.a said...

hehe..gelak lah puas2. cet.