CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, November 26, 2011

Nugget Ayam Tofu

Ini kali pertama aku buat sesuatu selain juadah kek/biskut/manisan bla bla bla.
Sesuatu yang boleh dimakan tanpa muak.


Memperkenalkan..



Nugget-Ayam-Tofu-Ina~


Nugget ini bagi aku lebih sihat dari yang di pasaran sebab ayamnya tak lah diproses dengan bahan yang tak best. Cuba lah buat di rumah ;)

Ini resipinya:


Resipi:
NUGGET AYAM TOFU

BHN A:
4 ketul isi ayam tanpa tulang-dkisar halus
1 kotak tofu lembut
lada sulah
lada hitam
2 sudu kecil baking powder
garam secukup rasa

BHN B:
2 cawan serbuk roti(bread crumb putih)
1-2 biji telur

BHN C:
3-4 biji telur-dpukul dgn garpu
bread crumb secukupnye

CARA:
satukan BHN A dan gaul sebati
masukkan BHN B...telur masuk sebiji dulu then gaul sebati dan jika perlu baru tambah lg sebiji telur...

bulat2kan kemudian leperkan sedikit
celup dlm telur
then celup dlm bread crumb

siapkan semuanye,then goreng minyak berendam 3/4 masak utk djadikan frozen nugget...atau boleh dgoreng sepenuh masak utk hidang....


Untuk pengetahuan, aku guna bread crumb kuning. Sebab ini je yang ada logo halal yang sah. Yang lain aku was-was.




Siap!
Yeay yeay.

5 comments:

cimuk said...

ina..!! makin rajin masak.. makin tinggi hantaran lor.. :D

Nur Imtiazah said...

menarik utk dicuba!! post lg byk2 resepi.. haha

i.n.a.a.m.i said...

haha... cuba wei cuba. best & menyihatkan. nugget kat kedai tu tak elok kekeke

Hafiz Blog's said...

sememangnya berbakat cik Azrina ini..=)

i.n.a.a.m.i said...

try and error je. terima kasih saudara hafiz :)