hari ni nak share resipi yang paling tangkas dan sedapp..
Bahan-bahan:
avocado & susu pekat
(saya beli avocado 3 bijik RM10, kat sabah murah sikitt..tapi kos nak gi sabah tu mahal! heheh)
1st step
belah dua avocado, dan buangkan biji tengah die tu..
potong-potong / carik-carik guna sudu isi avocado ke dalam cawan
tuangkan susu pekat ikut selera, hancur-hancurkan isi avocado kepada cebisan yang lebih kecil hanya dgn menggunakan sudu
tadaaa!
siap tuk dimakan!!
Antara khasiat yang ada pada buah avacado adalah:
*monounsaturated fat
-mengurangkan kadar kolesterol dalam darah
*vitamin K
-penting untuk blood clotting. Dapat menguatkan tulang.
*Folate
-Penting untuk perkembangan sel dan tisu badan. So amat penting untuk ibu mengandung macam saya.
*Potassium
-Penting untuk metabolisma badan. Dapat menurunkan tekanan darah. Jumlah potasium dalam avacado adalah 60% lebih dari dalam buah pisang....
*Vitamin E
-sebagai antioksidan, penting untuk menghalang protein tisu dari sebarang kerosakan yg berpunca dari radikal bebas. Penting untuk membina sel darah merah.
*Lutein
-Juga antioksidan yang penting untuk mata dan kulit.
*Magnesium
-Penting untuk otot
*Vitamin C
-Juga antooksidant, penting untuk menghalang kerosakan dari radikal bebas, baik untuk tisu kulit dan sel.
*Vitamin B6
-Ermmm..badan kita tak mampu untuk simpan vitamin ni...so memang perlu diambil selalu...
penting untuk membantu sistem keimunan badan untuk menghasilkan antibodi...
penting untuk sitem saraf dan menghasilkan sel darah merah...juga penting untuk break down protein....lagi byk kita mkn makanan berasaskan protein, lebih byk B6 yg kita perlukan... :)
so pendek kata, avocado dapat buat kite jadi
kurus, cantik dan sihat!!
~Selamat mencuba~
2 comments:
"penting untuk ibu mengandung mcm saya..." haha pelik la bunyinye sis.. ^_^"
Haha..alamak..
Copy paste khasiat avocado tu dari blog org..
Eheheh.. Thnx sis.. Jap i tukarrr
Post a Comment